Želite predlog za dobar film? Imamo rešenje za Vas!

Da li neko prati svaki vaš korak?

Recenzije Filmova
05-10-2016
Nazad dugme43
Da li neko prati svaki vaš korak?

Priča o najkontraverznijoj lićnosti 21. veka, Edvardu Snoudenu, čoveku odgovornom za najdublji sigurnosni proboj u obaveštajnoj istoriji SAD-a, njegovim principima, unutrašnjoj borbi i hrabrosti da celom svetu otkrije istinu, i kako neki kažu načini najveću izdaju u američkoj istoriji.

Edvard Snouden je još kao mlad bio veliki patriota i naklonjen američkoj vladi te se priključio elitnim Specijalnim snagama kako bi se borio u Iraku. Posle katastrofalne nesreće na obuci morao je da zaboravi na vojnu karijeru i da se okrene građenju karijere u "CIA", a kasnije i u "NSA". Bio je izvanredno uspešan kao IT stručnjak i programer tako da je veoma brzo stekao simpatije i podršku viših zvaničnika, brzo napredovao i učestvovao u vrlo ozbiljnim programima američke vlade.

Međutim, kako je Snouden dobijao sve više ovlašćenja i novih zadataka, počeo je da se upoznaje sa tajnim nadzornim programima koje je sprovodila američka vlada. Programi su obuhvatali sve, od praćenja raznih vidova komunikacije, pa do korišćenja informacija prikupljenih tim putem u cilju vršenja pritiska na direktore velikih kompanija kako bi dobili njihovu podršku.

U filmu je značajna uloga i Snoudenove devojke Lindzi, u koju je on imao najviše poverenja, koja mu je predstavljala bezuslovnu podršku svih 10 godina koliko je ova transformacija trajala. Kroz njihov odnos vidimo kako se Snouden menja, kako se razvija na ličnom i političkom nivou.

Snouden i Lindzi

Ono što je Ed-a posebno šokiralo je činjenica da oni nisu špijunirali isključivo teroriste nego i obične građane Amerike i čitavog sveta. Neverovatna je i ispovest jednog vojnika da su prilikom bombardovanja često "dvostruko" gađali metu (bombaradovali određenu lokaciju, a nakon toga kada bi se ljudi okupili da pomognu ranjenima, oni opet bacili bombu) i tako ubijali nevine žrtve i decu. Ova taktika je nažalost dobro poznata i svima koji žive u Srbiji.

Duboko razočaran, Snouden je imao izbor da nastavi mirno da obavlja svoj posao za koji je bio izuzetno dobro plaćen ili da otkrije istinu i pritom se suprotstavi svim principima, institucijama koje je celog života branio i verovao da su najveća garancija prava i najviši zaštitnici demokratije na celom svetu.
Upravo je to suština do koje je došao reditelj Oliver Stoun inače dobitnik tri Oskara, koji kaže: „Odlučio sam da želim da istražim šta se dešavalo u Edovoj glavi, šta ga je nateralo da obelodani ove činjenice? Da li je shvatao koja će biti cena toga?“Glavno pitanje je šta je razlog pretvaranja ovog konzervativnog mladog patriote koji je zdušno služio svojoj zemlji u najvećeg uzbunjivača?

Pojava pravog Edvarda Snoudena na samom kraju filma daje potvrdu i verodostojnost, svim činjenicama koje su iznete u filmu, ali i dodatnu snagu i kvalitet samom filmu.

Autor: Ivan Ivetić

Svideo Vam se tekst?

43 Sviđa mi se tekst! Nazad dugme