Želite predlog za dobar film? Imamo rešenje za Vas!

Hju Džekmen je najbolje ostavio za kraj

Recenzije filmova
23-03-2017
Nazad dugme13
Hju Džekmen je najbolje ostavio za kraj

Logan je treći film u nizu koji nam donosi priču o Vulverinu. Vodi nas u budućnost i donosi finalno poglavlje priče o X-Menu. Ovim filmom Hju Džekmen se na sjajan način oprostio od Vulveril sage.

Budućnost nije ni malo svetla za mutante. Godina je 2029, a mutanti su potpuno zbrisani sa lica zemlje i o njima se ništa ne zna. Preostali su, Vulverin odnosno Logan, koji radi kao vozač limuzine i brine se o profesoru Ksavieru i Kalibanu, koji se skrivaju u Meksiku. Profesor je zagazio u desetu deceniju i ima česte napade koje samo redovo uzimanje lekova drži pod kontrolom. Međutim, sve se menja kada u njihov život ulazi devojčica po imenom Lora, mladi mutant, a sa njom i velike nevolje.

Logan je po mnogo čemu poseban. Urađen je pod oznakom R, što u prevodu znači krvi do kolena. Scene su brutalne i lišene cenzure, tj. baš onakve kakve i treba da budu za jedan ovakav film. Jednostavno, Volverin je animalan lik, koga prati nasilje i koji istim je kroz prošlost sve završavao. Upravo tada do izražaja dolazi i njegova unutrašnja borba čoveka i zveri, čime priča dobija na kvalitetu i utisku koji ostavlja na gledaoca.

X Men - Logan

Vizuelni izgled i način pričanja radnje je veliki odmak od ostalih Marvel filmova. Logan je film iz Marvel sveta koji izgleda kao da ga je radio DC. Film je mračan, brutalan, krvav. Odiše sumornom, griti atmosferom i čitav kolorit u Loganu kao da je prebegao iz DC univerzuma. Pored ovakvog prikaza junaka, može se jasno primetiti i uticaj vestern žanra, kao i sveta kojim hodi Mad Max.

Hju Džekmen opet, kao i svaki put, sjajan kao Vulverin. Dominira svakom scenom. Na njemu se vidi teret godina i pređašnjeg života koji je živeo, ali i onoga što ga truje iznutra. Svaka njegova mimika odiše ubedljivim prikazom starog ratnika, koji nevoljno mora opet krenuti krvavim putem. Opet će dati sve od sebe da zaštiti one do kojih mu je stalo, pa makar to značilo i njegov kraj.

Pored njega i Patrik Stjuart je odličan kao izlapeli profesor Ksavier. Blistavi um koga su pregazile godine i njegovu genijalnost pretvorile u opasnost. Ipak kroz maglu napada i lijekova vodi Logana putem kojim mora kročiti kako bi ostavio nadu za novi naraštaj i budućnost mutanata. Na ovaj upečatljiv duo nadovezala se i mlada Dafne Kin koja igra Loru. Lora veoma liči na Volverina, prvenstveno po svojim nagonima koje je teško kontrolisati – hodajuća opasnost ili kavez kroz koji zver veoma lako izađe ukoliko je izazvana.

Brutalan, mračan, sa posvetama nekim kultnim filmovima, na najbolji mogući način nam je doneo finalni deo Vulverin sage i Hju Džekmen-ov oproštaj od iste, nakon punih sedamnaest godina. Da to finale bude za pamćenje potrudila se i glumačka ekipa, koja je na vrhunskom nivou.

Svideo Vam se tekst?

13 Sviđa mi se tekst! Nazad dugme