Želite predlog za dobar film? Imamo rešenje za Vas!

Šindlerova lista (1993)

Trajanje: 195min
Šindlerova lista
Šindlerova lista

Ovaj heroj, Oskar Šindler, čija su dela tema ovog projekta, je bio Zuditen nemački industrijalac, koji je voleo raskošan život, kao jedan veliki i imućni ženskaroš.

Šindler je bio jedan od onih sa odličnim osećajem za biznis, pogotovo onog koji se radi na crno. Malo je stvari do kojih se ovaj čovek nije mogao dočepati, a pored toga bio je svakako i osoba koju treba da poznajete.

Ovakva struktura poslovanja se zove kupovina prijatelja, gde pojedinac svoje novoformirane saveze koristi kako bi mu pomogli u njegovim budućim poslovnim poduhvatima. Kada su nekoliko hiljada poljskih jevreja bili smešteni u geto, u Krakovu, Šindler je video prilku da iskoristi svoje poslovne talente, angažujući razne sitne jevreje, kako bi uz pomoć svojih jakih konekcija uspeo da se znatno obogati. On ulazi u biznis sa ovim ljudima, iako su ozloglašeni, njemu to ne predstavlja problem. Ali kada dođe, Amon Goet u priču, čovek koji je idealna slika zla nacističkog režima, stvari se naglo menjaju. Amon je zadužen za kamp gde su radnici stituirani, i mora biti podmićen kako bi Šnajder mogao doći do svojih zaposlenih.

Ovakve stvari će znatno uticati na našeg protagonistu, i daće nam jedan veoma interesantan okret u njegovom razmišljanju i interpretaciji čitave te situacije vezane za Drugi svetski rat.